Zece Lucruri
  • Acasa
  • Blog
    • Mama
    • Din viata
    • Suporter
    • Campanii
    • Diverse
      • Istorie
      • Sanatate
      • Divertisment
      • Sport
      • Turism
      • Cariera
      • Stiinta
      • Știri
      • Versuri
  • Joacă-te
  • Despre mine
  • Agenda familiei

Bicicleta roșie Pegas. Amintiri din copilărie

De Cristina Călin • octombrie 9, 2017 • Din viata
bicicleta

Aveam vreo 6-7 ani. Eram cu toții la câmp. Adulții culegeau porumbul, iar noi copiii stăteam la capul locului și ne făceam tot felul de jocuri. De-o căruță stătea sprijinită bicicleta bunicului meu. Era verde ca menta, cumpărată prin anii 60, de care avea grijă ca de ochii din cap, la fel cum are și acum grijă de toate lucrurile lui. Avea deja vreo 20 de ani atunci, dar nu se vedea trecerea timpului.

De plictiseală, m-am urcat pe bicicletă. Printre brazdele de la capătul rândurilor de porumb am învățat să merg pe bicicletă. Am căzut, m-am lovit, iar am căzut, m-am ridicat, a căzut bicicleta peste mine, dar nu m-am lăsat. Nu îmi mai aduc aminte cât timp a durat lecția pe care mi-o predam singură, dar cert este că am reușit.

În următoarea vacanță de vară am primit un Pegas roșu. Deja era floare la ureche să merg. Am lipit pe ea abțibilturi cu Donna și Brenda și Brandon din Brevely Hills 90210, ca să o personalizez și am străbătut toate coclaurile. Nici din fața casei până la poartă nu mai mergeam pe jos, de-mi zicea mamaie că m-a făcut mama pe bicicletă.

Eram eu și Pegasul meu roșu.

Când am crescut și nu mi-am mai petrecut vacanțele de vară la bunici, i-am dat bicicleta unui fin mai mic și a folosit-o și el o perioadă lungă de timp. Acum, nu știu ce s-a întâmplat cu ea ea și îmi pare atât de rău că nu am nicio fotografie cu prima și ultima mea bicicletă.

Aproape 30 de ani mai târziu, în parcul Herăstrău la rond, desfăceam roțile ajutătoare de la bicicleta Amaliei. Nu era Pegas, ci un BiTwin, dar nu asta este important. Cu taică-su în spatele ei, 15 minute mai târziu mergea pe două roți.

30 și ceva de ani mai târziu, Alexandru desfăcea singur cu șurubelnița roțile ajutătoare ale aceleiași biciclete pe care a învățat și Amalia să meargă și pe care el a primit-o moștenire și învăța să meargă pe două roți. 

Zilele trecute, când le-am spus că vom merge la un eveniment organizat de Pegas, cu biciclete au fost toți încântați. Eu mi-am adus aminte de copilărie și de toate câte le-a văzut bietul meu Pegas roșu, copiii au încercat toate modele de biciclete cu care veniseră cei de la Pegas.

bicicleta

Pe lângă mișcare, am mai făcut ceva. Am învățat care sunt regulile pe care trebuie să le urmăm atunci când mergem cu bicicleta în oraș.

Decalogul mersului pe bicicletă la copii, de la Pegas

iată tot ce trebuie să știți atunci când cel mic va păși pentru prima dată în lumea mersului pe bicicletă, fie că este vorba de o bicicletă mică pentru junior, fără pedale, fie că este vorba de o bicicletă standard, cu sau fără roți ajutătoare: 

  1. Copiii până la 14 ani trebuie supravegheați în permanență atunci când se plimbă cu bicicleta.

  2. Copilul trebuie să fie întotdeauna echipat cu cască, genunchiere și cotiere.

  3. Copiii sub 14 ani nu au voie pe drumurile publice cu bicicleta (interzis prin lege).

  4. Este obligatorie sticla cu apă pentru hidratare.

  5. Este obligatorie soneria pentru a avertiza ceilalți participanți la trafic.

  6. Frânele bicicletei trebuie să fie sigure, servisate la zi și să acționeze optim la apăsare, ținând cont de maniera în care un copil le folosește.

  7. Asigurați-vă că pneurile bicicletei sunt umflate la valori corespunzătoare (recomandate de producător).

  8. Este obligatorie existența farului pentru față de culoare albă, precum și a stopului pentru spate de culoare roșie. De asemenea, catadioptriile trebuie să fie prezente pe ambele roți care, în mișcarea lor, vor descrie un cerc. Este recomandată purtarea de haine colorate pentru o vizibilitate sporită. Hainele și accesoriile nu trebuie să interfereze în niciun fel cu părțile mobile sau statice ale bicicletei în momentul folosirii acesteia.

  9. Verificarea cuplului de torsiune al șuruburilor bicicletei. Strângerea reperelor trebuie făcută cu cheia dinamometrică de către un service specializat pentru a ajunge la valori de siguranță. (Ex.: dacă pipa nu este strânsă corect, cu timpul se poate slăbi și în momentul căderii rezultate din deplasarea ghidonului din head set se poate ajunge la accidente deosebit de grave sau chiar la moarte).

  10. Asigurați-vă că mărimea bicicletei este cea potrivita pentru copilul dvs. Pe site-ul Pegas, bicicletapegas.ro găsiți toate modele disponibile pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, precum și detalii despre mărimi, corespunzătoare înălțimii copilului.

Nouă ne-ar plăcea foarte mult să ne plimbăm și prin oraș cu bicicleta, dar din păcate mi se pare nesigur, așa că le folosim doar la țară, unde nu este atât de mult trafic și copiii pot merge aproape fără griji. Cum și Alexandru a învățat să meargă fără roți ajutătoare, de la primăvară ne-am propus să ne luăm și noi adulții câte o biclă și să mergem în expediții. De-abia așteptă să le arăt pe unde cutrieram!

 

0
De ce să pedepsești copiii când părinții sunt de vină?
Știai că poți desena chiar tu eticheta pentru o sticlă de vin?

Despre mine

Cristina Călin

Citeste si despre...

  • Ce faci pe 6 mai? Nu vrei să mergi la joacă cu piticii tăi?

  • 2018, un an de scos din calendar

  • Cele mai frumoase povești cu Prințesa Sofia sau cum am petrecut o seară de poveste

  • Elev aproape coringent la Școala de Bani

Niciun comentariu

    Comenteaza Anuleaza

    Bine ai venit!

    Bine ai venit!
    Sunt jurnalist. Sunt mamă a doi copii. Sunt suporter al echipei Dinamo București. Sunt cetățean al Capitalei. Sunt aiurită. Lupt cu îndârjire pentru lucrurile și ideile în care cred. Iubesc poezia. Îmi plac experiențele noi. Muncesc mult. Sunt Cristina Călin.
    Cristina Călin

    Mai scriu și aici

    Totul despre mame

    Unde ieși în oraș

    Mar
    21
    mie
    10:00 am Comorile Egiptului Antic – Expoz... @ Biblioteca Naţională a României
    Comorile Egiptului Antic – Expoz... @ Biblioteca Naţională a României
    Mar 21@10:00 am – Iun 21@7:00 pm
    Comorile Egiptului Antic - Expozitie De Exceptie @ Biblioteca Naţională a României  | București | Municipiul București | România
    Pentru prima data in Romania, expozitia Comorile Egiptului Antic promite un show fascinant, atat pentru amatorii de cultura antica, cat si pentru toti curiosii care doresc sa-si creeze amintiri de neuitat, sa-si imbogateasca cultura generala si sa se distreze din plin. Dupa un tur plin de succes prin mai multe tari, inedita expozitie ajunge pentru prima data la Bucuresti. Colectia este reprezentata de un numar impunator de exponate (peste 300 de unitati) impartite in 6 zone: ✔️ Viata Cotidiana; ✔️ Dinastiile; ✔️ Zeii si Religiile; ✔️ Tutankhamon; ✔️ Moartea si mumificarea; ✔️ Transportul pe apa, razboiul si constructiile. Indiferent de varsta, aceasta expozitie te va surprinde si iti va ramane in amintire.  Bilete: 30 RON – 45 RON (in functie de categoria de varsta), copiii < 6 ani beneficiaza de INTRARE GRATUITA
    Apr
    21
    sâm
    5:00 pm BabyCinema – Hai la film cu bebe... @ Happy Cinema București
    BabyCinema – Hai la film cu bebe... @ Happy Cinema București
    Apr 21@5:00 pm – 7:00 pm
    BabyCinema - Hai la film cu bebelusul din burtica/la purtator @ Happy Cinema București | București | Municipiul București | România
    Vizionari speciale pentru parintii cu bebelusii in burtica sau in brate! Happy Cinema București impreuna cu Asociatia SAMAS Sanatate pentru Mame si Sugari organizează din luna iunie o secțiune specială în programul de filme: vizionări dedicate mămicilor și tăticilor cu bebeluși in burtica sau in brate! În cadrul acestui program, părinții se vor bucura de vizionarea unor filme de top, în condiții speciale: *** nu vor rula trailere și reclame, *** sonorul filmului va fi diminunat, *** în sală luminile nu vor fi complet stinse, pentru ca bebelușii să nu se sperie. Atmosfera prietenoasă și calmă din cinema îi va face pe noii părinți să scape de stres și să se relaxeze la cinema. Cinematograful va fi dotat cu mese si consumabile oferite gratuit (scutece, aleze, servetele). Multumim Bella Baby Happy Romania Pe timpul evenimentului va exista un spatiu special pentru alaptare in lounge-ul cinematografului. Parintii prezenti si cu bebelusii diversificati vor putea sa deguste iaurturi oferite de Danone Romania
    Apr
    24
    mar
    5:00 pm Ora de educatie fizica
    Ora de educatie fizica
    Apr 24@5:00 pm – 8:00 pm
    Ora de educatie fizica @ București | Municipiul București | România
    Marți, pe 24 aprilie, de la ora 17.00, la Teatrul Elisabeta, la Ora de educație fizică, vom rezolva ecuatia Copii sănătoși ≥ copii fericiți ≥ părinți liniștiți prin abordarea unor subiecte pe masura de catre specialisti pregatiti sa ne raspunda la intrebari. Lecția 1 Harta celor mai comune afecțiuni la bebeluși și copii și cum le recunoaștem și le tratăm – Dr. Alexandru Ulmeanu Lecția 2 Ghid pe vârste: analize, medicamente, vaccinuri și vizitele la medic – Dr. Irina Costache Lecția 3 Corp sănătos, copil frumos: Somn, Sport și Alimentație – Alina Stoica, terapeut nutritionist Lecția 4 Alaptarea si rolul ei in sanatatea copilului – Moașa Anca Bălășoiu Seminarul va fi moderat de una dintre cele mai admirate femei și mămici, Ileana Badiu, blogger la super40.ro, femeie de afaceri și mama responsabilă a unui băiețel de 9 ani. Înscrierile la Ora de educație fizică se fac aici: http://www.qbebe.ro/scoalaparintilorresponsabili/oradeeducatiefizica.php Grăbeşte-te! Locurile sunt limitate!
    Apr
    26
    joi
    11:30 am 10 scriitori contemporani citesc... @ Librarium TNB
    10 scriitori contemporani citesc... @ Librarium TNB
    Apr 26@11:30 am – 12:30 pm
    10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid @ Librarium TNB | București | Municipiul București | România
    Proiectul de educatie prin cultura ”Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” este destinat copiilor cu varste intre 6 si 12 ani. Atelierele vor avea loc in Teatrul National, in Librarium (reper, metrou Universitate) si sunt GRATUITE. Atelierele dureaza 1 ora sunt interactive si au o componenta de workshop (de arte vizuale si abilitati practice), care transforma lectura textelor literare intr-o activitate placuta, reconfortanta si asumata de catre copii. In calitate de invitati, scriitorii le citesc copiilor, le raspund la intrebari, stimuleaza discutiile libere si ajuta la desfasurarea activitatilor, sub coordonarea trainerilor Asociatiei 7 ARTE. Prezenta scriitorilor contemporani are ca scop, pe langa promovarea lecturii si a vanzarii de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului si incurajarea lecturii in randul scolarilor mici, care trebuie sa devina cititorii de maine. Proiectul “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” a fost declarat castigator in sesiunea I de proiecte, 2018, categoria Promovarea culturii scrise, de catre Administratia Fondului Cultural Nationa (AFCN). Prin urmare, acest proiect realizat sub umbrela smARTKid de la 7 ARTE este CO-FINANTAT AFCN.
    Mai
    2
    mie
    11:30 am 10 scriitori contemporani citesc... @ Librarium TNB
    10 scriitori contemporani citesc... @ Librarium TNB
    Mai 2@11:30 am – 12:30 pm
    10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid @ Librarium TNB | București | Municipiul București | România
    Proiectul de educatie prin cultura ”Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” este destinat copiilor cu varste intre 6 si 12 ani. Atelierele vor avea loc in Teatrul National, in Librarium (reper, metrou Universitate) si sunt GRATUITE. Atelierele dureaza 1 ora sunt interactive si au o componenta de workshop (de arte vizuale si abilitati practice), care transforma lectura textelor literare intr-o activitate placuta, reconfortanta si asumata de catre copii. In calitate de invitati, scriitorii le citesc copiilor, le raspund la intrebari, stimuleaza discutiile libere si ajuta la desfasurarea activitatilor, sub coordonarea trainerilor Asociatiei 7 ARTE. Prezenta scriitorilor contemporani are ca scop, pe langa promovarea lecturii si a vanzarii de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului si incurajarea lecturii in randul scolarilor mici, care trebuie sa devina cititorii de maine. Proiectul “Ateliere de lectura SmARTkid cu scriitori contemporani” a fost declarat castigator in sesiunea I de proiecte, 2018, categoria Promovarea culturii scrise, de catre Administratia Fondului Cultural Nationa (AFCN). Prin urmare, acest proiect realizat sub umbrela smARTKid de la 7 ARTE este CO-FINANTAT AFCN.
    Vezi Calendar
    Adaugă
    • Adaugă la Timely Calendar
    • Adaugă la Google
    • Adaugă la Outlook
    • Adaugă la Apple Calendar
    • Adaugă la alt calendar
    • Export to XML

    Articole recente

    • Ce faci pe 6 mai? Nu vrei să mergi la joacă cu piticii tăi?
    • 2018, un an de scos din calendar
    • Cele mai frumoase povești cu Prințesa Sofia sau cum am petrecut o seară de poveste
    • Elev aproape coringent la Școala de Bani
    • Cum am pus la cale cea mai mare surpriză din viața mea

    Ce le-a placut altora

    • 10 megalopolisuri ale lumii
    • Clinceni, locul perfect pentru picnic
    • Ce faci pe 6 mai? Nu vrei să mergi la joacă cu piticii tăi?
    • Parcul Național Rusenski Lom (excursie de-o zi)
    • Parcul nu e restaurant

    Sunt partener la

    Scriu despre

    10 lucruri alimentatie copii evenimente istoric istorie mama nutritie parenting poezie s-a intamplat sanatate zece lucruri școală

    Sunt si pe Facebook

    Facebook Instagram RSS Pinterest Linkedin Google Plus
    © 2018 Zece lucruri